Gezond wonen: bouwen aan huizen met een prettig leefklimaat
Houtbouw en dampopen bouwen vormen de basis van het Hart voor Hout concept. Met beide technieken dragen we bij aan het creëren van een ‘ademend’ binnenklimaat. Door onze prefab, dampopen houtbouwconstructies ontstaat er een natuurlijke regulering van vocht en warmte in de gebouwen. Juist dat zorgt voor een gezond binnenklimaat. Sterker nog: het is essentieel dat vocht op een eenvoudige manier de woning kan verlaten. Dit bereiken we met de dampopen bouwwijze en de afwerking van onze elementen. Zo kunt u comfortabel wonen in een huis dat al snel als uw thuis zal voelen.
Fijn en gezond wonen: hout als sfeermaker
Doordat we onze woningen met een houten skelet afleveren, creëren we automatisch een andere sfeer dan bij stenen huizen. Het gevoel van een uit hout opgetrokken huis is anders, ondanks dat we de kamers aan de binnenkant uiteraard ‘gewoon’ met een normale afwerking (gips, of stucwerk) afleveren. Dat komt mede door de dampopen bouw, zodat vocht goed weg kan komen. Schimmelvorming krijgt dan ook geen kans; je voelt je gezond in onze woning. Onze huizen zijn gezond.
Faseverschuiving toont aan: cellulose blinkt uit
Vergeleken met andere soorten – traditionele – isolatiematerialen, blinkt cellulose isolatie uit. Of het buiten nu warm is of juist koud. Dat kunnen we het best aantonen met diagrammen met de zogenaamde faseverschuiving. Die geeft namelijk aan hoe lang warmte erover doet om door een materiaal heen te gaan.
Daarom vergeleken we isolatie met minerale vezels, houtvezels, EPS (piepschuim) en cellulose met elkaar. In de diagrammen hiernaast ziet u de gemeten tijd tussen de warmtepiek buiten en de warmtepiek binnen, uitgedrukt in uren, van de verschillende materialen.
Wat blijkt? Het isolatiemateriaal met cellulose dat wij gebruiken geeft een hoge (of lange) faseverschuiving. Zo tonen we op een eenvoudige manier aan dat ons materiaal de beste prestaties levert als het gaat om de isolatie van gebouwen. Bij de dakelementen kunnen we zelfs wel 15 uur bereiken, waarbij traditionele isolatiemateriaal niet verder komt dan een ruime 7 uur.
Dampopen: luchtdicht en vochtregulerend
Koken, douchen, ademen: een gebouw krijgt aan de binnenkant te maken met vocht. Er kan dampdicht gebouwd worden door het toepassen van een dampremmende folie. Een nadeel is dat de vochtophoping in de woning plaatsvindt en niet op een natuurlijke manier afgevoerd wordt.
Dijkhof Houtbouw bouwt dampopen. Bij het dampopen bouwen wordt vocht dat binnenshuis ontstaat afgevoerd door de constructie en afgegeven aan de buitenlucht. Deze opbouw zorgt voor een goed en prettig binnenklimaat van de woning.
In een dampopen constructie draagt de hele schil van het gebouw bij aan het reguleren van vocht van binnenuit. Het is belangrijk dat de wandopbouw goed opgebouwd is. Bij dampopen bouwen is het buitenste materiaal meer dampopen dan het binnenste materiaal. We monteren, in plaats van een dampremmende folie, een dampremmende plaat (ESB) aan de binnenzijde van de woning, waarvan we de naden met tape dichten. Het isolatiemateriaal (cellulose) is een vochtregulerende isolatie en aan de buitenzijde komt een plaatmateriaal die juist dampopen is maar wel bestand is tegen vocht en windbelasting van buiten. Zo dragen alle materialen bij aan een goede vochtregulatie.
Warm in de winter, koel in de zomer
De binnenzijde is dampopen uitgevoerd waarbij de wand naar de buitenzijde steeds meer dampopen wordt. De uitstekende cellulose isolatie kan niet alleen condenswater opnemen, maar vanwege de hoge dichtheid van de natuurlijke materialen ook warmte.
Zo houden we in de winter de warmte binnen, terwijl ’s zomers pas in de late avonduren de zomerwarmte naar binnen trekt.
Een goede luchtdichtheid zorgt voor:
- Comfort –Grote luchtlekken in de gevel kunnen comfortproblemen veroorzaken. Dit betekent concreet dat mensen last hebben van tocht.
- Energiebesparing – Doordat er geen luchtlekken meer aanwezig zijn in de gebouwschil worden ongewenste luchtstromen voorkomen. De opwarming van deze (ongewenste) luchtlekken kost veel energie.
- Vermijden van vreemde geuren – Luchtstromen hebben vaak een directe relatie met geurhinder.
- Betere geluidsisolatie – Een gebrek aan luchtdichtheid kan leiden tot tegenvallende geluidwerende prestaties. Luchtlekken zorgen namelijk voor een verminderde geluidsisolatie.
- Waarborgen van de werking van een ventilatiesysteem – Ventilatie is het bewust toelaten van lucht. Naast gecontroleerde ventilatie vindt er ook ongecontroleerde ventilatie plaats via de ongewenste kieren en naden. Hoe luchtdichter er gebouwd wordt, hoe effectiever de gecontroleerde ventilatie.